Saturday, July 13, 2013

3rd of Ramadhan al Mubarak 1434 H - #MisiKhatamQuran dan extra energy!

Salam.
Ramadhan tahun ni sejak dr ambang kemunculannya aku dh dpt rasakan bahawa ianya bakal membawa kelainan dlm hidup aku.
Alhamdulillah yg dicita untuk dikerjakan, dpt dijalankan dengan baik.
#MisiKhatamQuran yg di-hashtag di Twitter adalah antara agenda Ramadhan tahun ni.
Cuma aku sdr tak tweet berserta hashtag tu kt twitter.
Hashtag dlm hati Tuhan je tahu kira okay lah jgk kan? :)

Kehidupan seharian dlm bulan Ramadhan ni nampak lbh berkualiti. Instead of dgr lagu2 lagha dlm radio on the way gi balik keja yg stuck dlm jem tu, bulan Ramadhan ni la bila syaitooon kena kurung, rajin sikit nk pasang bacaan Al Quran Said Al Ghamidi dlm kereta ye dak?

Dan yang lebih penting nak share, dh 3 hr berpuasa, Alhamdulillah kualiti kesihatan dan graf tahan lapar makin baik. Mmg tak mcm Ramadhan yg lepas2. Klau dlu2, kul 12 tghr dh start perut mengikut hukum alam buat bunyi dondang sayang, malah rock kapak kengkadang.

Tp tahun ni, Alhamdulillah sgt2 perut pandai bg siulan kecil gitu dlm kul 4-5 petang. Yang lagi bestnye, ms nk balik kerja hr pertama sorg kwn kerja tanya  "Puasa ke tak ni? Ceria semacam je?"
Hehe.
Siapa kata puasa waktu nk melepek wat muka sedih smbil tahan diri dr mengeluh? Cakap2 meh.
Tp ini pun dgn bantuan dan hasil pengambilan supplemen Shaklee punye pasal. ESP Soy dan Alfafa mmg terbaik dlm membantu melambatkan rasa lapar disamping mengekalkan tenaga yg diperlukan seharian.

Bayangkanlah, cikgu naik turun bertingkek2 tanggo (ni versi Waris), dgn high heelsnye, dgn buku2nye, dgn berdiri dlm kelas ngajar (most of the time), dgn bercakap bercakap bercakapnye explain itu ini. Tenaga yg secukupnya diperlukan utuk mengakhiri hari2 bekerja dgn sangat bergaya.
Hahaha. Sila jangan muntah baca ;p

Ape yg nk dikhabarkan disini ialah, dgn gaya hidup kita yg asyik penuh je memanjang jadualnye, dgn kerja yg menuntut tenaga, bukan shj pd waktu ini, tp smpai tempoh 30 tahun perkhidmatan, adalah lebih baik utk kita sekurang2nya mengambil supplemen yg diperlukan oleh badan kita :)

Tak kira jenama apa, asal bersesuaian dgn keperluan hidup, ambillah. Jagalah kesihatan sebelum sakit menyerang. Prevention is better than cure org kata.

Pd sesapa yg baca (kalau ade org bacalah), yg nk dptkan konsultansi percuma ttg produk Shaklee insyaAllah sy boleh bg. Roger je lah ok :)
Jgn risau i'm not going to make ur Twitter time line and FB newsfeed being folded by Shaklee things :)
I just wanna share things that makes me happy and also wealth. Cause health is wealth isn't? :)

Anyhow, selamat menjalani ibadah puasa. Mari sama2 kita tingkatkan amalan dlm bln Ramadhan tahun ni. Jadikan Ramadhan tahun ni lebih baik drpd tahun2 lepas. Sebab mungkin ini Ramadhan terakhir kita :)

Saturday, July 6, 2013

Cerita #2 : encik Hensem!!!

Aha... ni cerita no 2.
Tidak ada kena mengena dgn cerita no 1.
Cuma nk kata, hampir 3 bulan nunggu dr London nun, akhirnye encik Hensem sampai jugak depan mata. *sob*sob*sob*
Kesat ayaq mata gumbira dengan eksaited!

Tadaaaaa.... encik Hensem!!
Sempat lagi meng-360-kan encik Hensem guna Dreamlike. Eheh ;p


Cerita #1 : Adrenaline Rush

Hari Jumaat lah plak!.
Kemain cepat waktu berjalan, berlari, berdesuppp... tup2 dh Jumaat.
Jumaat terakhir sebelum Ramadhan plak tu.
Kul seploh pagi aku dh kuar rumah gi HQ beli barang sket. Nasib baik tak mcm minggu lepas! Ya Rabbi dekat sejam setengah nunggu! Minggu ni semua terkawal, bertenang gitu. aku cutomer no 3 drpd 3. eheh....

Setel bershopping, dengan gegasan yg berdesup2 jugak aku kengkononnye nk sampai skolah, bajet aku sedang elok je. Adelah dlm 10 minit paling maksimum.
Alih2 aku masuk je Federal Highway, tuuu diaaaaaaaaaaa... beratoq!
Drpd bajet sedang elok 10 minit, dh jadi dekat 20 min jadinye. Maka itu bajet tak bape nk elok.

Dipendekkan citer pergi skolah awal2 nun sebab nk gi melawat Puan Penyelia yg baru je kelmarin lepas wat operation buang fibroid n uterus =(
Kami2 yg dtg ni punyelah rs sedih, tp org sy berkenaan wat lek2 je.
Yelah, luaran mmg lah gitu, hati di dalam siapa yg tahu ye dak?

Dipendekkan citer lagi, kami pun balik smula ke sekolah ngajar seperti biasa. Terus bertenang dan mengajar.

Sambung citer, pas keja aku pun dgn gegasan yg serupa keter lumba baru lepas garisan start, aku pun start enjin zup zap zup zap ke Midvalley, Alah kedai runcit zaman dolu2 di UM nun. Hendak meluangkan masa berharga buat Cik Zana yg baru pulang dr Bandung gittew. Disamping nk amik brg gak dr dia. Eheh.

Masa, wpun sekejap diluang bersama tp kalau dh bercerita itu ini gitu gini, mmg rs sgt berharga. Kalau dulu hampir setiap hujung minggu je mesti spend time dgn cik na, n kaeita jugak. Tp skang mmg payah gile. Utk rekod, bru jumpa cik na adelah dlm 2 kali bg tahun ni.

Kul 10 pm, memasing nk gerak balik umah. Cik na parking kt A, aku parking kt H. So berpisah lah kami depan Secret Recipe dgn Uniqlo nun. Aku naik eskelator, dia turun eskeletor.

Sampai keter, tanpa buang saat, aku pun terus la drive ikut signboard KELUAR. Ah aku bukan perlu signboard tu pun. Ni kan kedai runcit aku, dh masak ranum sangat dgn hal ehwal selok belok segala.

Taaaapiiii...... dgn tak semena2, jalan keluar tu jem dia TERBAIIIKKKK! HEBAT!!!..... lenguh gk la kaki dan heels aku duk tekan pedal brek tu. Ade gak dlm 3-4 kali aku masuk gear N dan tarik hand break sebab menunggu entah bila line nk clear! Ape2 pun aku bersyukur sgt lah aku bukan seorg preggy lady yg dh dekat2 waktu nk deliver. Kalau iye, mmg place of birth ank aku tu : Parking Midvalley. Mahu dpt parking free seumur hidup gaya dia!

Dipendekkan cerita lagi, sejam suku kemudian, barulah aku bleh nampak langit gelap berserta bintang2. Ceh bintang lah sgt! Lampu jalan laaa!!.....
Dan ms tu aku da start nguap 3-4ploh kali!....
Haaaruuu..... sape nk tolong tarik telinga kalau aku tertido time drive ni?!

So, aku decide satu benda yg berkesan tp bahaya dia sendiri tanggung.
Aku bc Basmalah, ayatul Kursi dlm hati, sambil bc zikir 'Hasbunallahiwani'malwakil', aku tekan pedal minyak sambil berdesup desap celah mana yg aku rasa pakwe aku bleh lepas.
Alih2, ade plak makwe lain nk join. Makwe putih. Heh.... aku senyum sumbing je la.
Bukan, bukan sebab aku rasa boleh kasi dia makan asap. Aku sedar le pakwe aku ni org sini je. Makwe dia tu org kulit putih nun.
Tapi aku senyum sumbing sebab aku pikir, betapa butthurtnye la makwe tu punye pakwe bila tgk pakwe aku punye makwe bwk pakwe cecah lbh sket drpd satu empat.
Eeeeiiuuuwww.....
Please jgn perasan hokeh... aku wat gitu sb nk kasi ilang ngantuk je.
Alih2 ade makwe celup nama dia cik Inspira duk brek ngejut. Hek leh lagi sekali...... Ini jenis tak leh tgk org senang sket. Terus tukar lane. Malas lah nk suh pakwe buang masa layan brek ngejut makwe itam tu.

Pas tol Sg Rasau, aku kengkononnye nk kasi pakwe rest ar sket, sebab mata dh tak ngantuk sebab adrenaline rush tu punye pasal td. Kt stop light, terjumpe pulak dgn makwe putih!
Keciknye dunia!..... Org sekampung kew??
Yg tak beragak tu... mencicit2 makwe putih dibawa lari dek pakwenye. Tah hape2. Pesen tak bleh kena provok sket dh menggelabah ke hape?
Hadoiii...... Gelak je la.

Tapi yg penting skang adrenaline rush td tu dh menyebabkan aku tak leh nk tido. Huhaiii.......

p/s: Best gak eh.... kalau lah dpt bwk keter cm dlm citer Fast n Furious tu, mesti lg bahagiaaaa.... haha.

Thursday, July 4, 2013

Mati Hidup Kembali

They should be thankful to KIL as I've spend my time to search this video and watch it.
I may take some times to digest the lyrics, but I like the melody sooo much! Like muchie2... haha.

Here is the song - Mati Hidup Kembali by Butterfingers. 

Monday, June 24, 2013

Jerebu oh jerebu...

Salam. 
Jerebu oh jerebu....

Ya, hari ni bebudak skolah dan cikgu cikgi cuti skolah sehari tapi bakal diganti nanti. Gara-gara jerebu. Dah lama kita tak mengalami jerebu seteruk ini rasanya. Setakat sikit2 tu, ade je. Tapi tak sampai melibatkan penutupan/cuti untuk sekolah. 
Seingat aku, yg paling teruk jerebu ni, pada tahun 1997. Masa tu skolah rendah. Dan sebagai seorang budak hingusan baru darjah lima, apalah sangat efek jerebu yg aku dpt nk simpulkan kecuali susah bernafas, susah nk tgk pemandangan lalu membawa kepada cuti sekolah. Berapa lama tak berapa nk ingt lah. Aci tak kalau aku kata seminggu? ;p

Ahhh resmi lah budak sekolah terkinja2 melompat keseronokan kalau dapat cuti sekolah mengejut gini. Sape yg tak yahoo yahoo ye dak?

1997 tu ade lah dalam 16 tahun yang lepas ye tak? 
Masalahnya sampai ke tahun ni pun kisah jerebu ni tak abes2. Dikatakan jerebu ni hasil daripada pembakaran ladang/kawasan pertanian di Indonesia. Ada juga kenyataan yg mengatakan syarikat perladangan milik Malaysia dan Singapura terlibat dalam aktiviti pembakaran terbuka ni. Baca sini .

Kalau sungguh bagai dikata, perbuatan menyalahkan satu pihak tertentu serupa menepuk air di dalam dulang, air terpercik ke muka kembali. :)

Mari kita lihat kisah jerebu ini dari satu perspektif lain. Ya mmg benarlah jerebu ni hasil daripada perbuatan manusia. In fact kebanyakan perbuatan manusia kt dunia ni lebih banyak menjurus ke arah kerosakan bumi. Seperti budak skolah yg meroyan 'Jangan tebang pokok hanya utk membuat kertas soklan utk kami' misalnya. Heh....

Setelah sekian lama kita duk menumpang atas bumi Tuhan ni, diberi peluang menghirup udara segar tanpa membayar satu sen pun kepada sesiapa pun, lalu kini Allah SWT uji kita dengan perkara yg sangat mudah bagiNya. Dengan mendatangkan kabut jerebu kepada kita lalu menguji bagaimana kita mentafsir dan mengambil iktibar daripada satu daripada ujian mudahNya ini. Ye tak? 

Ramai yang meroyan, ada yang make fun of it, ada juga yg sedar. Ah macam2 ragam. Manusia. Fitrahnya mmg lupa. Selalu lupa utk bersyukur pabila diberi senang. Saat diuji, tidak keruan. Standard la tu kan? Sama jugak mcm ada segelintir yg bila diberi cuti merungut, tak diberi cuti laaaagilah merungut. Susah betul nk puaskan hati segolongan manusia. 

Yang penting sekarang, kita semua jaga diri daripada mendapat sakit yg lebih serius. Minum air bebanyak. Klau mls nk togok air nun pi cucuk air ;p

 

Rekod IPU semalam (23/6/13)


Stadium Shah Alam dilindungi kabut jerebu. Insta sesiap wat tunjuk anak cucu nanti. Haha.


Lovelink

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...